Fascinaţii romaneşti

           Din cartea lui Llosa m-a interesat primul capitol, al autoanalizei, în căutarea motivelor fascinaţiei autorului pentru “Madame Bovary” pentru că accesul la sinceritatea (chiar trucata, dar măcar neîncastrată în sistemele nefunctionale ale teoriilor receptării) relecturii e rar, iar eu îl caut ca pe aurul mitic, cu  pupile dilatate şi bosumflări cronice.  De ce Madame…? Pentru că cititorul Llosa e dornic de construcţii complexe, cu iluzia sintetizării realului, de combinaţia dintre « revoltă,  violenţă, melodramă, sex », de nonconformism…orgia-perpetua-flaubert-si-doamna-bovary_1_fullsize

Şi cum, acceptăm zona aceasta, la graniţa prostului-gust, fără să ne îndepărtăm scandalizaţi ?! Llosa ne lămureste că utilizarea dozată a melodramei, a prostului-gust şi a vulgarităţii cu valoare sentimentală îi provoacă emoţia necesară, alături de erotismul subînţeles şi de fetişism …Asa că vom accepta componentele poţiunii ce-i provoacă autorului orgia perpetuă a intâlnirii cu Madame, căci şi noi avem licorile, miasmele şi nostalgiile ce ne impregnează privirea pierdută printre pagini…

Reclame

3 gânduri despre „Fascinaţii romaneşti

 1. nu se poate, inraspar s-a pogorat in globonia! vine apocalipsa, asta e clar:)

  my 2 cents, dupa ce am citit aproape tot ce a scris llosa – romane + cateva interviuri si panseuri despre viata in gral. Llosa a fost sud-american, deci hispanic, chiar un pic aristocrat in Peru, sa nu uitam ca tara aia a fost sediul viceregelui. Hispanicii, dupa mine, au ceva genetic pentru telenovele, melodrame. Asa ca melodrama era raison d’etre in plictiseala aia ecuatoriala. Unii, isteti, precum Almodovar, sau Innaritu, merg pe limita telenovelei si scot filme exceptionale. Pana si Cavalerul… este o melodrama.
  Asadar, e normal ca Llosa sa tina partea melodramei si sa fie ahtiat dupa amor, dolor, matar. Da’ chestia cu madame B. nu o vad decat prin istoria sa personala – vezi scandalul cu matusica, e si o carte despre.
  Caci, coreland ce mai stiu din Fl cu personalitatea lui Llosa, cred ca acesta din urma ar fi fost iremediabil dezamagit de mme B., daca ar fi intalnit-o in carne si oase. O fi fost dansa, carnea, tremula, da’ era sudata de corsetul din oase de balena. Tare mi-e ca dupa 1-2 encounters, Llosa ar fi facut executat un 180 dupa un ceai cu briose, politicos acceptat si, evident, consumat.

  All puns intended:)

 2. Ha,ha, m-am pogorat…Eu zic ca am urcat, caci m-am scaldat intr-o melodrama apocaliptica:) personala, de ziceam ca si lirica epigonilor nu stiu carui poet romantic e lirism spiritualizat. Asa ca, daca am trantit aici putin Llosa, e fiindca eram in resuscitari si ma inlacrimau toate destainuirile, fie ca erau in fumaraia crasmei, fie ca se deschideau intamplator intr-un volum zvarlit prin casa. Intertextele Domniei tale imi amintesc deci vag de vremea cand parcurgeam edulcorat, in posturi de icoana, literaturi si teorii…Dar gata cu prostiile, m-am injectat cu revalorizari si planuri marete.
  Da, tocmai de aceea e buna fictiunea, sa functioneze ca un corset, caci ale noastre revarsari sau stafidiri, carnale ori sufletesti, se mai amagesc printre randuri…Caci altfel, da, „un 180 dupa un ceai cu briose”, ca bine zici. Si apropo, vad ca esti in forma lingvistica maxima, the puns creatively intended, deci care iti e secretul :)?!

 3. nu e niciun secret. cateodata nu sunt in stare sa leg 2 randuri, cateodata da.
  acum cred ca a fost si flaubert. ori ca te dai cu capul de perete, ori ca citesti madama, tot acolo ajungi. splitting headache.
  si combinatia mi se pare f. aiurea. llosa, aristocrat, cu … bovary. daca ar fi fost o karenina parca ar fi mers mai bine. da’ in fine, llosa a scris despre frantuzoaica, sa ii respectam optiunea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s