Cititorul la reanimare

De când am intrat sub stăpânirea lui D., îmi privesc analfabetismul furios cum creşte şi mă înconjoară ca  respiraţia unui dementor. Toate paginile citite cândva îmi evocă acum schimonoseli jignitoare, iar tentaţia oricărei lumi imaginare îmi e străină.

Carlos Ruiz Zafon, Jocul Ingerului, Polirom, 2009Zafón a reuşit să-mi amintească însă de figurile tenebroase din propriul trecut, de suferinţele naiv resuscitate în adolescenţă, de simboluri banalizate cu luciu de monedă , de naraţiunea trepidantă ce mă capta la începuturile vieţii de cititor.Mi-a oferit vizita îngerului negru din oglindă, a vanităţii scriitoriceşti, a marilor speranţe, a dublului şi a nebuniei, a maşinii de scris, a iubirii pierdute, a ficţiunii care sfidează realul. Mi-a salvat încă o dată biblioteca de ameninţarea incendiului provocat.

Cu celălalt ochi, autoironic, căutam şabloane de demontat (pasiune nimicitoare, recunosc) şi găseam o tipologie a lectorilor ludici în cartea lui Victor Nell, bazată pe cercetări empirice (orice sociolog diletant le-ar dezvălui fragilitatea ştiinţifică, dar trebuie apreciată această tentaţie legitimantă a filologilor, în speranţa unei solidităţi viitoare) pe care o rezum pentru reflecţie :Victor Nell, Lost in a Book, Yale University Press, 1988

Tipul A de cititori este cel care doreşte să amorţească conştiinţa ( to dull consciousness) ; e vorba de escapişti,  care   privesc cartea ca o insula de linişte în mijlocul anxietăţilor, al conştiinţei chinuitoare, al existenţei dezamăgitoare. Niveluri foarte ridicate de anxietate, în stările neurotice sau psihotice, blochează lectura pentru că invadează conştiinta si ocupă toată atenţia individului.

Tipul B de cititori doreşte aprofundarea proceselor conştiinţei, caracterizând personalităţile „sănătoase”  pentru acestia cartea nemaifiind un mijloc de distragere a atenţiei de la sine către mediu pentru a bloca introspectiva, ci un vehicul de implicare alături de personaje si situaţii ce pot duce la explorare de sine prin trezirea amintirilor si aspiraţiilor personale.

 Tipul A va prefera cărti care să permită absorţia ( tipul romance, spionaj, science-fiction ş.a.), va citi mai multe cărţi, implicându-se în mai puţine. Tipul B va căuta transa (trance), va citi mai puţin dar se va implica mai profund în aproape toate lecturile.

Escapismul implică deseori introvertire, refuzul existenţei obişnuite, dorinţa de a uita pentru a reciti / a resimti plăcerea, vina de a se sustrage vieţii sau de a citi literatură slabă (trash), preferinţa pentru familiar, controlabil, în comparaţie cu stimulii imprevizibili oferiţi de lumea reală. Mulţi cititori numesc trash o mare parte din literatura citită, procentul reflectând nu judecata proprie, ci interiorizarea părerilor autorităţii in stabilirea valorilor literare (critici, istorici, profesori etc).

Reclame

6 gânduri despre „Cititorul la reanimare

 1. Exista toate combinatiile posibile, doar ca studiul citat s-a oprit la tipologia asta, bazat pe studiu empiric de genul aleg subiectii acestia pentru ca-mi plac mie (cu alte cuvinte, generalizarile lui nu se justifica). E o provocare totusi sa te cauti ca cititor intr-o categorie si sa te gasesti bajbaind pe la granite…

 2. inca in ICU (intensive care unit)? boala grea, de stai agatata de aparate si tuburi de vreo 3 luni…
  :))

  in afara de ale mele, pe care tre sa le citesc zilnic, eu bag SF la greu dar in modul urmator: cand gasesc un autor interesant, il citesc de la A la Z. oi fi in categ. A sau B?:)
  tipologia asta prea seamana cu cea psihologica: tot A si tot B, ca sa nu o banui de un pic de copiere si mai rau, crowd pleasing.

 3. Cam asa, elfule, sunt in moarte…spirituala. Vreau sa misc vreun deget, cuvant, dar nu-mi iese decat statul agatata, cum zici :).
  Tare as vrea sa bag si eu ceva, dar nu intra nici trash, nici fineturi, nimic. E grav, ma gandeam sa incerc cu prostioare de-astea autovindecatoare sau chiar cu religioase hard. Ai vreo sugestie?
  Tipologia aproba implicit abordarea „sanatoasa”, adica mai introspectiva a lecturii, chiar daca e crowd pleasing prin sondarea placerilor si nu a parerilor …

 4. a, gata, am inteles. ieri eram cu mintea impartita. ti-am zis mai sus: SF. Gene Wolfe. Give it a try. dupa mine e prost pus la SF. e orice altcv. decat ce se intelege clasic prin Sf si colaterale.
  Altul: Iain Banks. nu stiu daca Wolfe a fost tradus in Ro., Banks stiu ca a fost – cel putin 1 carte.
  in fine, ar mai fi Tolstoi, Dostoievski…:)
  am 1-2 sugestii pt. religioase hard, da’ nu imi amintesc numele autorilor. E unul cu o logica super-beton, inaintea multora. Daca vei trece de primele 2 capitole, te voi felicita. Numai sa imi aduc aminte numele.

  din ce scrii tu in post, ambele tipuri sunt de fapt escapisme. depinde numai gradul de implicare, respectiv „rasplata”. mai e cel putin 1 categorie. cartea ca vector de cunoastere. si nu interna.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s