Indrumarul bunei ratări ca cititor

           În lipsa autosalvării grabnice, erudiţii famelici, filologele săltăreţe, umaniştii globalizanţi şi alte specii relativ reduse numeric riscă să-i molipsească pe cititorii feciorelnici (specie relativ numeroasă) de morbul perversei tăvăliri în cercul hermeneutic.

          Pentru a evita riscul major al transformării dumitale într-un cititor ideal, împăienjenită cadră într-un muzeu ferecat,  îţi recomand cu infatuare blândă să-ţi apleci gândul către îndrumările de mai jos:

1.      Cenzurează-ţi orice ocheadă evlavioasă sau ton fonfăit în direcţia vreunei cărţi din raftul librăriei !

2.      Aruncă fotografiile cu posturi meditative în tovărăşia cărţilor şi nu te afişa în locuri publice cu un volum sub braţ!

3.      Atunci când citeşti suprainterpretează sau subinterpretează după cum te taie capul, nu căuta sensuri ocultate, intenţii auctoriale, structuri subliminale şi alte demonice semne !

 4.      Evită influenţa recenziilor comandate, a încurajărilor la lectură de pe supracopertă, a blogurilor de cofetărie literară, a prietenilor cu ambiţii Culturale !

5.      Ignoră semnalele textuale dacă îţi opresează nevoia de autogratifiere şi urmează doar potecile propriului labirint afectiv, lasând în papucii de lângă fotoliu nevoia irepresibilă de coerenţă frumos ambalată !

6.      Dacă vrei analogii revelatoare, nu alerga la sertarul cu recuzită psihanalitică, ci cufundă-te empatic în vâltorile întrezărite ale vieţii celui ce a înnegrit filele tomului !

7.      Nu te îmbrăca victorios în haina lecturilor Specializate, până la plutire gălăgioasă deasupra lumilor existente şi nu lăsa politicile instituţionale, joburile temporare, amantele diletante să-ţi reducă intimitatea lecturii la un ritual ponosit, cu orar afişat !

Reclame

6 gânduri despre „Indrumarul bunei ratări ca cititor

 1. Bine ai revenit In raspar.
  Sa citim naiv, ne sfatuie In raspar care este imbibata de teorie literara. Cu alte cuvinte, un lector cazut in pacat, ne sfatuie pe noi, suflete neintinate (si naive), sa nu ii urmam calea plina de himerele unei stiinte aride, dar ispititoare la o prima vedere (precum o prostituata venetiana roasa da sifilis, insa altfel stralucitoare).

 2. Multumesc,lascaris!
  Multumesc dragos c!
  Nu stiu cat am revenit (sau cat mi-am revenit :), dar cazutul in pacat pana la pervertita stralucire venetiana (vai, lascaris, la ce metafore ne-juridice te-ai dedat)nu pot sa mi-l arog. Ca de obicei, ma identific cu franturi din tipologii diferite : nu sunt
  un cititor ratat(cu inocenta intacta/ independent/ creativ etc),dar nici nu m-am ofilit sub umbrela sofisticatelor teorii despre lectura.

 3. Nu te duce în nici un mijloc de transport, nu sta la nici o coadă, nu te duce în locuri plictisitoare, în care trebuie să aştepţi sau să faci ceva mai bun în tot acest timp! 😀

 4. robotelul ala e strabunicul lui wall-e:)

  sunt dezamagit. eu care credeam ca daca te plimbi cu 3 tomuri sub brat si te oftezi metafizic la Cartile Neamului e conditia necesara sa intri in Cultura…

  cu pozele meditative in preajma cartilor, ai vazut „pictorialul” ala cu andreea popescu (o animatoare intr-un club) in librarie?:)

  otherwise, are u ok?

 5. We,stai linistit, daca ai apucat „sa te oftezi metafizic” in context ai intrat, eu doar ma ofticam ca nu imi iese poza:).
  Caut si pictorialul, sper sa fie distractiv…
  Sunt aproximativ ok, scuze pentru cortina lasata, o ridic nitel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s