Mărturie mincinoasă ?

Prin iatacele seraiului a apărut  o justificată curiozitate referitoare la funcţionarul Eustaţiu Măciucescu care, în ziua de 18 iunie 1923, « la orele unsprezece înainte de amiazi”, « a subscris » la încheierea actului de căsătorie de mai jos .

Având în vedere că în document este prezentă şi adresa martorului ), un curios ar putea porni în căutarea personajului (prin documente, dacă spaţiul nu mai găzduieşte urmaşii ) si  a  menţionatei cărţi cu apetenţe distructive , că tare am vrea să o supunem unui tratament de similară virulenţă.

Am mai aflat :

Sunt vreo 10 menţionări ale lui Măciucescu în insemnarile zilnice ale lui Mateiu  ( “Agenda-Acta-Memoranda”, sursa Al.Oprea) din care una este dedicaţia pe exemplarul (oferit) din “Remember” :”Lui Eustaţiu Măciucescu, în semn de veche şi încercată amiciţie”(una asemănătoare apare si pe exemplarul din “Craii…”).

La adresa lui E.M., menţionată pe actul de căsătorie , se află acum http://www.arhivelenationale.ro/index.php?page=45 .

Măciucescu l-a împrumutat pe Mateiu de câteva ori, i-a facilitat obţinerea unui permis de călătorie, i-a înmânat premiul C.A.Rosetti ( e posibilă existenţa unei legături a lui cu S.S.R., Mateiu fiind membru până în 1930, când a demisionat).

Descoperirea zazei : Şerban Cioculescu menţionează undeva cartea contabilului (căci acesta îi era statutul la S.S.R  conform  http://rapireadinserai.blogspot.com/2008/11/omul-cu-borderouri.html ), dar unde ? Articol sau carte ? Pai avem in bibliografia mateină întocmită de Barbu Cioculescu lucrările tatălui, deci putem purcede…

Reclame

7 gânduri despre „Mărturie mincinoasă ?

 1. Cum sa nu reactionez la un asemenea nume(E.M.) predestinat posteritatii?Daca ar fi vreo ruda la adresa respectiva,cu tot respectul,un grup de impatimiti etc si poate au un exemplar.Dar chiar exista o carte sau sunt insemnari de sertar?

 2. Da,suna epocal!:)
  Pai da,cine ti-a dat informatia trebuie sa aiba un filon,oricat de nesemnificativ.
  Pe de alta parte,in ce relatie se afla cuplul Caragiale-Sion cu cei doi martori?
  Mi-e teama ca la adresa respectiva e vreo institutie…Dar exista si arhive,nu stiu cum e cu accesul la ele,poate ne trebuie un detectiv particular:)

 3. Sunt vreo 10 mentionari ale lui Maciucescu in „Agenda-Acta-Memoranda”(sursa Al.Oprea).Voi reveni maine.
  Cea mai importanta (majoritatea sunt chestiuni financiare)este dedicatia de pe exemplarul (oferit) din „Remember” :”Lui Eustatiu Maciucescu in semn de veche si incercata amicitie.”(+una asemanatoare pe exemplarul din „Craii…”).
  Se pare ca implicatiile sunt mai mari.

 4. Interesant! Pana acum rezulta ca relatiile intre cei doi erau bune si nu am avea motive sa banuim o obscura carticica iesita din mana lui E.Maciucescu in care Mateiu sa fie facut cu ou si cu otet. Pe de alta parte pontul Zazei se confirma – iata ca a existat un E.M., ca acesta a avut ceva legaturi (chiar apropiate ne spune In Raspar) cu M.C. Astept deznodamantul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s