Printisorul de stirpe daneza

Primind o leapsa de la Zaza cu Interior With Young Man Reading ( 1898) al lui Vilhelm Hammershøi, ma supun invitatiei de a ghici ce se afla scris pe coperta acelei carti aspru mangaiate de protagonist.

Intre lumini si umbre,sufletul printisorului de stirpe daneza adasta in romantica dualitate a trairilor .Tinuta sobra contrasteaza cu barbarismul adolescentin al chipului, austeritatea camerei cu nuditatea denotata de cadre. Cum Freud incepe sa publice la sfarsitul secolului al XIX-lea, e greu de crezut ca printisorul nostru ii putea citi textele, dar fara indoiala ii presimte conflictele si refularile.Trupurile din cadre evoca un erotism spiritualizat, prin lipsa carnatiei induse de culoare,dar sugereaza chiar si asa dorinta de eliberare dionisiaca.

Citind in picioare ( desi apare un scaun care prin pozitie l-ar fi orientat catre contemplarea nelinistita a trupurilor) , printisorul alege retragerea langa fereastra, poate intr-o asteptare infrigurata, temperata de lectura.Ce ar putea sa citeasca? Versuri ale vreunui romantic minor,memorate spre obtinerea desfatarii cu gratiile celei asteptate? Poate aforismele lui Schopenhauer, „Suferintele tanarului Werther” a lui Goethe sau „Julie si noua Heloisa” a lui Rousseau…Nu prea il vad citind premergatori ai decadentismului ca Baudelaire, Poe sau Gautier, nu are morga si nici „paradisul artificial” in care sa se desfasoare.

Reclame

3 gânduri despre „Printisorul de stirpe daneza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s