Autoportret cu lorzi zvapaiati

Dintre toate studiile despre opera mateina citite,cel al lui Matei Calinescu are o calitate rara astazi,in epoca eruditiei simulate prin note de subsol si a originalitatii rezultate din asezarea opiniilor celorlalti intr-un puzzle personal: modestia apropierii comprehensive de text.  

Autorul se situeaza in afara abordarilor canonizate in critica romaneasca (ca si interpretarea ezoterica a lui Vasile Lovinescu,din “Al patrulea hagialac »-1981,dar pe alte coordonate) ,pornind de la o teorie a relecturii ce face vizibila acea intentio lectoris (de care vorbeste Umberto Eco) ,descoperitoare de analogii si interpretari inedite.Autorul isi considera textele reunite in « Mateiu I.Caragiale-recitiri »(2003) « modeste contributii la un posibil dictionar Mateiu I.Caragiale » deoarece,dincolo de analiza esteticii-kitsch,a cronologiei interne a « Crailor… » si a anxietatii influentei ,criticul aduce o serie de precizari paratextuale importante la mottourile din textele mateine.Intertextul pentru « Craii… » devine « El Aleph » al lui Borges,in directia unui fantastic al concentrarii,romanul continand « o anumita lume nu disparuta,ci intr-o stare de perpetua disparitie »usor recognoscibila si in contemporaneitate.

Aflandu-ma tot intr-un proces de recitire (al acestei carti ),retin acum observatia referitoare la o fraza  din „Remember”,aparent lipsita de legatura cu restul textului,si anume cea care surprinde o femeie copiind,in Muzeul Frederic,un portret al Mariei Mancini ,realizat de Mignard.Femeia se pare ca semana perfect cu modelul.

Matei Calinescu observa ca aceasta fraza e inserata chiar in mijlocul portretului pe care naratorul il face lui Aubrey de Vere ,urmata de pasajul despre asemanarea dintre lorzii englezi pictati de Van Dyck si tanarul inca necunoscut.                                      

Interpretarea criticului sugereaza ca si tanarul narator (Mateiu avea 22 de ani in 1907) isi face un autoportret generic de  lord tanar si  „zvapaiat” din picturile lui Van Dyck(1599-1641) si ale succesorului acestuia la curtea lui Carol al II-lea al Angliei,sir Peter Lely( 1618 -1680) …”

Reclame

6 gânduri despre „Autoportret cu lorzi zvapaiati

  1. Acesta e stilul lui Matei Calinescu;interesant e ca lasa multe intrebari deschise pentru mateini infocati,portite de acces.Multi recitesc,dar sunt orbiti de obsesii personale sau de orgoliul de a-si vedea confirmate ipotezele,e greu sa fii empatic,sa asculti vocile din text.

  2. Bonjour, de ceva vreme cat persoane care sa-mi impartaseasca afinitatile mateine pentru a constitui un club matein virtual dedicat in genere autorilor decadenti, dar in special Marelui Mateiu. Crezi ca te-ar interesa subiectul?

    P.S. Iti recomand recentul volum Investigatii mateine semnat de bunul prieten al lui Matei Calinescu, Ion Vianu. Eu nu agreez in totalitate perpectiva psihalanitica a autorului, insa merita citita pentru ca din cate stiu pana acum grila psihanalitica a lipsit din exegeza mateina.

  3. Daca te-ai uitat pe aici ai vazut ca mai toate posturile au trimiteri decadente sau mateine,asa ca ma intereseaza un asemenea club,dar sincer am si retineri fata de aceasta forma de manifestare a afinitatilor(sau fata de orice adoratie colectiva). Mai discutam oricum.
    Despre cartea lui Ion Vianu am scris ,vezi in categoria „mateine”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s