Instrainare,dar programatica si extatica

Ce se intampla in actul concret,tacut al lecturii ? O carte pe care o tii in maini,capul plecat, privirea deturnata de la cotidian,trupul aproape imobil – este acesta scenariul unei seductii unice,al unei intimitati irepetabile? In prezent pare sa fie un ritual ocultat de lamentarile profesorale de genul „nu se mai citeste” urmate de un discurs moralizator (instrainat ca intotdeauna de obiectul sau),de strategiile publicitare care accentueaza efectele si mai putin continuturile cartii,de excesele consumului imagistic …

Lectorul manipuleaza cu tandrete paginile,marci ale temporalitatii autosuficiente,ce curge firesc in matca fictionalului.Imobilismul posturii sale atrage insa atentia ca acest ritual ascunde o absenta,un simulacru de normalitate,o umbra ce ramane aici pentru a masca o metempsihoza experimentala.

De ce am incuraja astazi aceasta instrainare programatica ,nelinistita,care-l smulge pe individ din social,din comunicarea veritabila,aruncandu-l in fictional,in comunicarea mimata?Atras in egala masura de autoconfirmare,dar si de aventura alteritatii,lectorul e condus in profunzime de afect si in aparenta de cognoscibil.

Intimitatea mentala si tactila a lecturii se naste din dialogismul imaginar (eurile cititorului – vocile operei) si din erotismul subtil al privirii fascinate.Acceptam cu usurinta acumularea de informatii,proiectia fantasmatica sau divertismentul ca motivatii ale reinnoirii pactului lecturii…Iluzii ale cititorului de ocazie,care-si listeaza blancurile gnoseologice,le anihileaza apoi gospodareste si isi umple timpul calatoriei sau asteptarii cu fictiuni.Insa nevoia compulsiva de carte isi asteapta inca explicatiile care sa dezvaluie natura stagnarii,alienarii si asocialitatii practicate sub mantia „cultivarii spiritului”.

Autodistantarea ce urmeaza interiorizarii universului strain continut de carte presupune intotdeauna o revenire matura la sine ? Calatoria initiatica se poate transforma in ratacire descentrata,in care cititorul isi insuseste retorica incertitudinii si se intoarce la propria persoana pentru a descoperi sciziunea sau a se simti „ros pe dinauntru”,dupa formula lui Camus.Iar atunci cand functioneaza identificarea de confirmare,individul este legitimat in fantasmele sale,le ofera spatiu de proliferare,se oglindeste narcisic.

Cu alte cuvinte,lectura se poate manifesta ca simptom al instrainarii de sine sau de lume,ca marca a unei comunicari esuate dupa regulile eficientei,tranzactiei,actualizarii normelor sociale.Insa daca nu mai poti fi acolo,daca nu mai poti crede minciuna,lumea se opacizeaza in mod paradoxal pentru ca nu mai beneficiezi de extazele imaginatiei infantile.Nu mai existi pentru ca nu mai crezi in seductia nonexistentului sau in sensurile tacerii.Instrainarea de fictiune e adevarata despartire de sine,reificarea,dansul marionetei.

Reclame

2 gânduri despre „Instrainare,dar programatica si extatica

  1. Corect, lectura (de calitate) indeparteaza de meandrele concretului, insa sunt diferite tipuri de lectura: de la ziarele de sport pana la Kierkegaard. Un ziar de sport ajuta (de regula) in procesul de socializare, Kierkegaard mai rarut. Mai sunt si lecturile de specialitate la care profesia ne obliga si astea ajuta, pana la un punct, caci apoi deja trecem in aberatii teoretice. Eu privesc lectura ca pe un act dezinteresat, solitar, egoist si savarsit fara enfaza, cu alte cuvinte nu socot ca de aici ar putea iesi un castig, ci e vorba doar de placerea mea.
    P.S. Sa nu spuneti cuiva ca mai si citesc, altfel devin suspect.

  2. Ai dreptate,sugestiile mele se refereau la scrierile fictionale care presupun o constructie imaginara realizata de cititor,cu o dezinteresare discutabila (nu in sens restrans kantian).Exista interese emotionale,identitare care se ascund in spatele gratuitatii.Lecturile de alt tip (divertisment,informatie stiintifica s.a) au si ele latura instrarinarii,insa nu asa dramatica,oricum diferentele sunt date mai mult de implicarea personala decat de tipul textului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s