Elogiul trufiei

Nu ma intereseaza trufia ca refugiu al ignorantului care se supraliciteaza inconstient sau cu viclenie victorioasa…

Nu poate fi vorba decat despre trufia compensatoare , autoprotectoare a celui care se cunoaste suficient pentru a-si imbraca imperfectiunile in haina impasibilitatii mandre.Sentimentul unicitatii , al apartenentei de sine , al dispretului vulgaritatii (cu practicarea indiferenta a  acesteia) , al rafinamentului senzorial si al reflectiilor asigura trufiei o justificare macar partiala.

Fara histrionism , etalare de biblioteci sau asocialitate sfidatoare , trufia e mai degraba  o retragere orgolioasa si autoironica , cu puseuri de nonsalanta aproape copilareasca , cu o politete dezesperanta intrerupta de violente alintate , cu simplitate clasica ornamentata cu pretiozitati decadente…

Montesquiou as caricatured by Georges Goursat

Reclame

9 gânduri despre „Elogiul trufiei

  1. Ce sa facem,am fi mai relaxati sau mai umili,ne-am trage de sireturi cu toata lumea,am fi de gasca,n-am mai sta cu nasul pe sus s.a.

  2. Atunci adaug : am locui sub talpa celor potenti (sa nu-mi spui ca deja o facem,pentru ca exista totusi o nuanta…),ne-ar agasa oricine cu vorbaria,ar sterge cu noi pe jos primul venit…

  3. Ai dreptate,e o nuanta importanta.Cu dezumflarea ce sa mai zic,perseverenta nu se gaseste printre calitatile romanesti (care or fi acelea ?),ci mai degraba adaptabilitatea,cum bine zicea Ralea.

  4. Pe cand eram in liceu, la o ora de latina, am aflat echivalentul in latina a cuvantului „trufie” – superbia. Pentru o lunga perioada acest cuvant m-a bantuit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s