Decadenta,scolareste si-un roman ce plictiseste

Iar lecturi (aproape) simultane…Nimic aparent in comun intre cartea lui Jean Pierrot despre imaginarul decadent si romanul lui Henriette Yvonne Stahl,”Intre zi si noapte”.Intalnirea e mijlocita de un autor cu afinitati decadente (ghicitorului i se ofera simbolica recompensa! ) care pare sa nu detina nimic din fervoarea polemicilor interbelice legate de tipologii ale romanului sau de spectrul specificului national.Si atunci epoca trebuie bine scotocita (am gasit in biblioteca romanul mentionat,pur hazard)mai ales in zone neatinse de sindromul capodoperei,santiere parasite,minori dezabuzati, ascunzisuri de alcov…Exista suspiciunea cititorului ca un roman al autorului nenumit dezvaluie reflectii implicite despre zisele polemici ,caci situandu-se in raspar adera la propria estetica…

Deocamdata Jean Pierrot ma dadaceste cu surse ale pesimismului(de la ideea degenerarii rasei pana la impactul pozitivismului),cu portrete de eroi decadenti (melancolie,solipsism,impotenta ,vai!) ,inecandu-ma cu citate si insiruiri scolaresti de platitudini (idei primite de-a gata)  de genul „precursori”,”tragedia artei” s.a.Trebuie sa trec prin infernul didacticismului(cu beneficiul descoperirii de noi directii de lectura) pentru a putea intelege stigmatul ce coexista cu admiratia (si imitatia),ca receptare multipla si contradictorie a  fenomenului decadent .La celalalt pol,romanul pare o tortura la care sunt gata sa renunt,cu induiosatoare prietenii(la granita amoroasa) feminine,cu stangacii aproape hilare , melodrama ce ameninta la fiecare rand,cu fascinatii stereotipe si alte grozavii.Rezistenta eroica a cititorului e data de o afirmatie a autoarei,intr-un interviu,referitoare la o asemanare a unui personaj masculin cu cele din romanul nenumit (inca asteptam ghicitorul!)…

Reclame

6 gânduri despre „Decadenta,scolareste si-un roman ce plictiseste

  1. Cand e vorba de Crai,lascaris,evidenta ne scapa si ne pierdem in straturi inferioare. Ai castigat „simbolica recompensa” doar ca nu m-am gandit ce-ar putea f,oricum legat de personalitatea mea blogaristica.Te rog sa faci o solicitare scrisa!

  2. Am gasit ceva. Am promis intr-un post (Decadenta si decadentism) sa scriu despre dandysm. Dupa ce o sa public anuntatul post, sa scrii si tu unul despre dandysmul lui Mateiu.

  3. Ha,ha curat provocare!Se accepta bineinteles,cu polemicile aferente.Pana vei scrie despre dandysm (vad ca ai o lentoare de pipar ce-si savureaza otravurile) imi ascut uneltele de atac.

  4. Parerile sunt impartite,oricum corespunde unei stari temporare,asa ca va suporta iar schimbari (minore e adevarat).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s