” Sufletu-mi e-o floare rară…”*

Departe de a avea vreo atractie florala sau vreo indeletnicire gradinareasca,m-am trezit in mijlocul unei invazii sufocante si aproape letale.Primul strat emana cam asa :

„Gradinarii mai adusera  si alte varietati noi: acestea pareau a fi de piele artificiala,brazdata de vine false;si cea mai mare parte,de parca ar fi fost roase de sifilis si de lepra,isi aratau carnea livida,marmorata de rujeola,intretesuta cu pecingine;altele aveau o nuanta de roz viu,asemenea cicatricelor pe cale de a se inchide,sau culoarea cafeniu-inchis a crustelor in curs de formare;altele pareau sa fi fost atinse cu cauterul si incovrigate din pricina arsurilor;iar altele lasau sa li se vada epiderma paroasa,scobita de ulcere si mancata de sancru…”(J.-K. Huysmans,”In raspar”,trad. de Raul Joil).

Care e reactia proprietarului acestor minunatii (Des Esseintes),care scarbit de florile „plebeene”,satul apoi de cele artificiale,comanda flori naturale care sa le imite pe cele false ? Evident, „exulta”..

Al doilea strat de arome:

„Trandafirii Paul Neyron,ai caror butasi ii cumparase  el insusi de la Paris,degenerasera;atatati mai intai,apoi istoviti de sucurile vartoase si trandave ale pamantului sicilian,arsi de verile apocaliptice,ei se prefacusera intr-un soi de verze de culoarea carnii,obscene,dar care raspandeau o aroma tare,aproape nerusinata,la care nici un gradinar francez n-ar fi indraznit sa viseze.Printul duse una la nari si i se paru ca miroase coapsa unei dansatoare de la Opera.”(Giuseppe Tomasi di Lampedusa,”Ghepardul”,trad. de Tascu Gheorghiu)

Suntem departe de simbolistica ascensionala,de viziunile edenice,de accesorizarea unei feminitati protectoare sau angelice.Dar mai aproape de schema temporala,de ouroboros,de un simbol descendent devenit imobil pentru a fi transformat in emblema decadenta.

Poftiti acum in rar frecventata „Gradina bolnava”:

Spectacolul vegetatiei devenite cu timpul monstruoase nu poate sa nu-ti faca rau si chiar sa nu te inspaimante ,nu pentru ca ar contine viata animala,ci pentru ca exprima o forta ineluctabila. Iederile, glicinele,vitele salbatice se arunca intr-o lupta de caracatite,sufocand arbustii si rasturnand zidurile.”(Michel de Ghelderode,”Povestiri crepusculare”,trad. de Ana Blandiana)

De ce sunt toate florile cazute in dizgratie,atinse de patologic,semnaland degenerescenta olfactiv si coloristic? Natura cu sirul ei de peisaje burgheze,purtatoare a unei vitalitati barbare sau a unei domesticitati mediocre a devenit obiect al dispretului decadentilor.

Am lasat la sfarsit straturile mai suave,spre purificare fragranta :

„Atelierul era imbibat de mireasma bogata a rozelor si in clipa in care briza usoara de  vara flutura printre crengile copacilor,prin usa deschisa patrunse mirosul greu al liliacului si parfumul ceva mai subtil al florilor roz de spin.”(Oscar Wilde,”Portretul lui Dorian Gray”,trad. de Magda Teodorescu)

„…iubirea de flori a chiriasului,impinsa la patima,adaoga o nebuneasca risipa de trandafiri si de tiparoase ce,impreuna cu lumanarile pe cari le gaseam aprinse,in cele doua candelabre de argint cu cate cinci ramuri,oricand am fi venit,puneau locuintei pecetea unui lux ales,alcatuind oaspelui meu un cadru in asa armonie cu fiinta sa ca,amintirea mea,dintr-insul nu-l pot desprinde.” (Mateiu I.Caragiale,”Craii de Curtea-Veche”)

Imagine a sufletului,descifrare a profunzimii dar si a mastilor suprapuse,floare neagra a erotismului intoarsa catre cel ce o priveste…

* Mateiu I.Caragiale ,”Marturisire”

Reclame

4 gânduri despre „” Sufletu-mi e-o floare rară…”*

  1. Asa o fi bine,Lascaris,dar vezi ca anumite simboluri (aici ,florale) iti bat la usa si in week-end,ce te faci?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s