Diagnostic : nostalgie

„Cel ce se simte izolat ca un strain printre straini si ca supravietuitorul melancolic al unei epoci defuncte in plina actualitate,se simte ,prin aceasta,solidar cu o alta cetate al carei cetatean este,cu o alta patrie,cu un oras invizibil,cu o republica indepartata;aceasta republica este un fel de prezenta absenta,un altundeva aerian si vaporos,un oras pneumatic pe care exilatul il intrevede prin transparenta si ca in filigran de-a lungul agitatiei unui oras strain.” (Vladimir Jankelevitch,”Ireversibilul si nostalgia”)

Mateiu I.Caragiale,mergand pe strazile Bucurestiului interbelic,visand la Franta secolului al XVIII-lea si privind cu dispret gales „vestigiile umile”…

Ioana Parvulescu ,traversand Bucurestiul contemporan,dupa o vizita prin „vestigiile „vietii private interbelice…

Un barbat din Paris isi exhiba trecutul personal,intr-o aglomerare de fotografii,cuibarindu-se intr-o psihanaliza permanentizata…(imaginea lui e inclusa in „Arta de a trai in oras”,de Stafford Cliff si Gilles de Chabaneix).

Reclame

4 gânduri despre „Diagnostic : nostalgie

  1. „umilele vestigii” mirosind a mucegai sunt mult mai placute ochiului decat restul peisajului urban al oraselor noastre. Pacat ca placerea traversarii unei strazi sau carier de case vechi este in mod organic legata de un fel de regret, si nostalgie datatoare de tristeti metafizice.

  2. Ai nostalgia unui altundeva pe care il construiesti mental pornind de la mici detalii -in cazul acesta arhitectonice-sau pur si simplu prin puterea de a proiecta spatiul imaginar asupra celui real ,cel din urma devenind un fel de ecran (singura solutie azi,cand si semnele lumii vechi sunt treptat distruse prin indiferenta).Ma intereseaza mai mult aceasta nostalgie nedefinita,livresca a unor vremuri netraite de noi dar pe care le visam ca „varsta de aur” – tema decadenta,evident.

  3. Da, ai dreptate,dar aici vorbim despre nostalgici incurabili,cu diagnostic definitiv si tratament literar (evident ineficient).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s