Omul-kitsch

Sursa a placerii perpetue si generalizate,kitsch-ul e inca definit peiorativ si provoaca zambete dispretuitoare,de parca diluarea originalitatii scandaloase,imblanzirea prin ornamente a functionalului, contrastele puternice n-ar fi devenit practici (blamate dar) curente.

Omul-kitsch isi construieste evaziunea senina in spatiul domestic,impodobindu-l cu frumuseti miniaturale (respinse de „obtuzitatea ” canonului ),replici imblanzitoare ale mult prea turmentatelor obiecte artistice.Cu mediocritate calma,el isi inalta edificii sclipitoare,inutile si aparent inofensive,identificandu-se doar in aceasta gradina de nimicuri.

Reclame

2 gânduri despre „Omul-kitsch

  1. Sunt forme de kitsch pe care eu le apreciez, e cam kitsch, dar mie imi place. Daca ne gandim doar la pictura medievala si moderna (amorasii stand cu mandrie in capul mesei), la sculpturile ce impodobesc aleile Versaille-ul (imitand arta inegalabila a maestilor antichitatii), la mobila Ludovic al nu stiu catelea, dupa subiectvele mele standarde sunt cam kitschioase. Si cu toate astea, in contextul dat, sunt arta. Kitsch-ul domestic la care te-ai referit este si el dragalas. Din pacate formelea acestea de kitsch sunt pe cale de disparitie, impunandu-se un nou curent kitsch, invaziv, violent, cu adevarat respingator.

  2. Da,exista arta kitsch,dar si elemente kitsch in exemplele date de tine.Intr-adevar,in spatiul domestic omul-kitsch (ma interesa mai mult o psihologie a kitschului dupa Abraham Moles,carte clasica si deja prafuita in anumite privinte) se desfasoara in toata grandoarea lui liliputana,vorbind astfel despre resorturile lui sufletesti, amenintate de inautenticitate (termen de altfel desuet de cand cu multiplicarea in masa).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s