Dezvoltare personala in raspar

Moda ne cere sa avem atitudine,discursul publicitar tinteste fericirea noastra,cartile despre dezvoltarea personala ne elibereaza gradual de reziduuri (complexe adanc inradacinate,sentimente vetuste si alti demoni).Ideea este ca trebuie sa avem echilibru,sa ne realizam potentialul,sa avem relatii armonioase etc.Suntem fortati (cu blandete mediatica) sa ne construim acest ideal si sa ne simtim situati intr-un frustrat underground daca nu reusim sa -l urmarim macar.

Nu pot decat sa recomand,in lipsa oricarei atestari a intelepciunii personale,o totala dezinteresare de tehnicizarea dezvoltarii personale,cultivarea cu obstinatie a unor idealuri neintegrabile spatiului social contemporan,adoptarea unei atitudini refractare la prospetime si nonsalanta,a unei tinute aflata in dezacord flagrant cu moda….Toate astea,cu o singura conditie:strategia subversiva sa vi se potriveasca,sa simtiti ca nu apartineti acestei lumi,ci aceleia create de voi.

Reclame

6 gânduri despre „Dezvoltare personala in raspar

  1. De la reclame la tigari pana la emisiuni pentru femei ni se demonstreaza cat de avantajos e sa ai ” o atitudine ” dezinvolta si o personalitate dezinhibata si armonioasa. Iata am ajuns si la uniformizarea psihologica si spirituala intru platitudine vesela ( eufemistic spus ).

  2. E adevarat ca platitudinea vesela a ajuns sa fie o stare pe care ne luptam sa o atingem,insa interesant e faptul ca aceasta nu este decat o paradigma a formarii personale care are o predominanta actuala.Dincolo consumerism si hedonism ca marci ale societatii noastre,functioneaza din fericire si paradigme paralele(un fel de mixaj postmodern) care-i permit sa revina idealului ascetic sau a celui eroic,valorizate cel putin la nivelul imaginarului (in filmele si jocurile de tip quest).Poate ca recuperarea nu mai e posibila decat la nivelul culturii populare si doar prin acele elemente schematizate de imaginar.
    Dezvoltarea personala in raspar,prin recuperarea unor paradigme vetuste,a unor practici culturale alienante(cum ar fi cea a soarecelui de biblioteca) e un proiect anacronic care pare mai rigid si oricum mai nefericit decat cel contemporan al fericirii prin toate mijloacele.Ceea ce il salveaza e estetismul ,inutilitatea artei,cum ar spune Wilde.

  3. Experiment:
    dacă scrii pe blog şi scoţi rubrica de comentarii, omul intră acolo unde este interesat, dacă nu, acolo unde a fost lăsat ultimul comentariu. De ce?

  4. AnaAyana,nu mi-e rusine sa-mi recunosc ignoranta blogaristica,ideile nu-mi tin loc de experienta.Incerc sa invat in fiecare zi, deocamdata stiu destul de putin si accept orice sfat binevoitor…

  5. Stimate X ( acest raspuns vizeaza un comentariu care a fost sters la cererea autorului), nu se cearta nimeni aici,zau. Sa cauti cu lumanarea,gasesti cel mult polemici …In ceea ce priveste tabara recomandata nu ma indoiesc ca e benefica anumitor categorii,dar nu celor care sustin superficialitatea si unilateralitatea tehnicilor folosite.E adevarat ca nu am fost acolo dar am participat la cursuri pentru educarea inteligentei emotionale,luarea deciziilor,cunoastere de sine etc si am citit cate ceva.Primul contact ofera o simulare de revelatie,sentimentul ca lucrurile simple ne scapa si alte locuri comune la care nu te poti limita daca nu dispui de o simplicitate naturala (dar pe care il ai sau nu) de o autosugestie puternica,sau de o vointa transformatoare impresionanta.Or eu sustin un parcurs chiar in directia opusa :nu o depresie generalizata(cum poate ti s-a parut),ci pastrarea cu umor a specificitatii autosubminante a fiecaruia,rezultat al gandirii critice …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s